Одломак

илустрација Марко Шаран

Здравише се два јунака на Мочилима, те сједоше вино пит. Борислав заповиједи Силвану змају да улови меса за вечере. Овај се, мешчини прије врати но што оде и носи срндаћа и међеда. Одераше ловину и распремише, те ш њом у ватру. Тако су они мезили међедину и срнетину; пили вино и причали о јунаштвима, све док нису поспали. Пробудише се у уторак, у само свитање. Обојици се у сну бијаше казало да морају пронаћ Вукашина и од њега чут куда даље друмити и о чему работат.


Пођоше касом преко планина, јер Растислава и његова дората није поље могло држат на себи, па часом стигоше у Вележ. Дођоше пред завјетни раст у ком живи Вукашин, како им бијаше речено, али на расту нити бијаше рупе, нити какви врата, само орао крсташ на највишој грани, а цио Градац ко да је окађен, тамјаном мирише. Не остаде им друге него чекат неће ли се сам Вукша приказат. Недуго послије њиова доласка, кликну онај крсташ и полеће пут њиг са оне гране, те паде пред Вранца.

Како паде, тако се приказа од њега Вукашин у свом образу. Помаже Бог, јунаци моји добри!

– Бог ти помого! Одговорише њиг два углас.
– Јавио сам вам да дођете, треба отић на ријеку Требижат и наћ проклетог Сисоја, те га довест ође мени да му душу просту Богу отпустим. Кад га нађете, сам ће вам се казат!

Сад ајте, с Богом!