Радио ТРЕБИЊЕ: “Одржана промоција књиге аутора Милана Бована”


У галерији Културног центра Требиње вечерас је одржана промоција књиге „Приче у којима ћеш пронаћи оно што ниси ни знао да си заборавио”, аутора Милана Бована.

Милан Бован је рођен 1982. године у Мостару. Средњу школу завршио је у Невесињу. За себе каже да се радије види у улози приповједача него писца. Бави се каменом, дрветом и ријечима као и сваки Херцеговац. Живи и ради у Подгорици.

О књизи су, поред аутора, говорили новинари Ратомир Мијановић и Вук Бачановић и писац Елис Бекташ.

Аутор књиге Милан Бован казао је да је покушао да причу изнесе користећи стари херцеговачки језик и архаизме, на које је његова генерација навикла.

„Ставио сам себе односно приповједача у улогу ђеда, који се као такав губи у данашњем времену. Некада су ђедови водили унучад за руку на њиву или негдје друго и васпитавали дјецу, а данас ти ђедови раде у разним фирмама. Покушао сам да донесем нешто старо, али ипак ново, на шта људи овдје нису навикли. С друге стране, други дио књиге је написан књижевним језиком. Књигу сам издао са једним циљем како бих сав приход од продаје дао за обнову Цркве Свете Тројице и мислим да је то много важније од саме књиге и мене као аутора“, казао је Бован.

Он је читаоцима поручио како би требало да остану своји и да слиједе дух предака.Вук Бачановић историчар и уредник портала „Преокрет“, истакао је да га је књига посебно одушевила јер је још увијек присутно доста незнања о словенској митологији.

„Балканска митологија је стварно нешто специфично, нешто што има регионалну посебност, јер је мјешавина разних утицаја словенских, старобалканских, јудеохришћанских. Ова књига у књижевном смислу представља једну аутентичност из таквог специфичног Балканског свијета“, додао је Бачановић.

Сав приход од продатих књига биће приложен за обнову Храма Пресвете Тројице у Мостару.

Промоцију књиге Милана Бована организовао је Културни центар Требиње.Извор: РАДИО ТРЕБИЊЕ